Αθήνα: Αναλαμβάνει την Προεδρία για το 2023 της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων

Tου Πάνου Πουρναρά

Με ομιλία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη ξεκίνησαν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων με τη συμμετοχή 69 δημάρχων από δέκα χώρες των Βαλκανίων.

 Χτες Με την υψηλής συμβολικής σημασίας ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υποδέχθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα 69 ομολόγους του από δέκα χώρες των Βαλκανίων, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40, κατά την οποία η Αθήνα αναλαμβάνει την Προεδρία για το 2023με τον δήμαρχο αθηναίων να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Δικτύου για το 2023, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ ΙμάμογλουΗ ξενάγηση μέσα στους χώρους του Μουσείου, έδωσε την ευκαιρία σε ξένους και Έλληνες δημάρχους να ενημερωθούν αναλυτικά για τα εκθέματα. Στο δείπνο που παρατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης ο κ. Μπακογιάννης ως οικοδεσπότης της Συνόδου καλωσόρισε θερμά τους υψηλούς προσκεκλημένους του.

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε τη σημασία που έχει το ότι η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία του Δικτύου Β40 από την Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και υπερηφάνειας στους λαούς των Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μία κοινή πορεία. Μάλιστα ο κ. Μπακογιάννης βρήκε την ευκαιρία να θέσει και το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι η επανένωσή τους στην Αθήνα αποτελεί μία ενίσχυση της ίδιας της έννοιας της δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δίκτυο B40 είναι μια κοινή πρωτοβουλία των Μπακογιάννη – Ιμάμογλου, με την ιδρυτική Σύνοδο να πραγματοποιείται πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εργασίες της Συνόδου πραγματοποιούνται κι επίσημα στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων σήμερα και αύριο, με τη συμμετοχή δημάρχων από το εξωτερικό,  καθώς και 32 δημάρχων από την Ελλάδα.