Αλλαγή αρχηγού του στρατού εν μέσω πολιτικής κρίσης ΕLLADA ΤΩΡΑ 24/7, ΕLLADA PRESS, ΝΕΑ, ΕLLADA ΤΩΡΑ, Ροή, 365 ΕLLADA NEWS ΕLLADA ΤΩΡΑ 24/7, ΕLLADA PRESS,

Media News Ειδήσεις Τρίκαλα, Νέα τώρα,

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, υπέδειξε τον αντιστράτηγο Ασίμ Μουνίρ ως νέο αρχηγό του στρατού της χώρας.

Η υπουργός Πληροφοριών, Μαριγιούμ Αουρανγκζέμπ ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter τον διορισμό, δίνοντας τέλος σε εικασίες εβδομάδων σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την κατά πολλούς πιο ισχυρή θέση στη χώρα.

Ο στρατός του Πακιστάν έχει κυβερνήσει άμεσα τη χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων για τα μισά περίπου από τα 75 χρόνια της ιστορίας της.

Ο αντιστράτηγος Σαχίρ Σαμσάντ θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της κοινής επιτροπής αρχηγών επιτελείων, πρόσθεσε η Αουρανγκζέμπ στο tweet της.

Ο Μουνίρ θα αντικαταστήσει τον στρατηγό Κάμαρ Τζαβίντ Μπάζουα, ο οποίος θα ολοκληρώσει την εξαετή θητεία του ως αρχηγός του στρατού στις 29 Νοεμβρίου.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συγκάλεσε νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Σαρίφ επέλεξε τον Μουνίρ ανάμεσα σε πέντε ακόμα υποψήφιους για την ανώτατη θέση του στρατού.

Ο Μουνίρ είναι προς το παρόν τοποθετημένος στο αρχηγείο του στρατού στο Ραβαλπίντι. Υπηρέτησε για σύντομο χρονικό διάστημα ως αρχηγός της ανώτατης υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας, της Διυπηρεσιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ISI).

Ο υπουργός Άμυνας Καβάζα Ασίφ είπε ότι τα ονόματα των Μουνίρ και Σαμσάντ έχουν σταλεί για έγκριση στον Πρόεδρο Αρίφ Αλβί, ο οποίος είναι και ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν.

Ο Αλβί ανήκει στο αντιπολιτευόμενο κόμμα του Πακιστάν, Tehreek-e-Insaf (PTI), του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιλέξει έναν αρχηγό του στρατού της αρεσκείας της.

Σε ένα tweet, ο υπουργός Άμυνας Ασίφ αναρωτήθηκε εάν ο Αλβί «θα δώσει προσοχή στις πολιτικές συμβουλές ή στις συνταγματικές και νομικές συμβουλές».

«Τώρα αυτή είναι η δοκιμασία του Ιμράν Χαν για να δείξει εάν θέλει να ενισχύσει τον θεσμό που υπερασπίζεται τη χώρα ή να τον κάνει αμφιλεγόμενο. Είναι επίσης ένα τεστ για τον Πρόεδρο Αλβί», έγραψε ο Ασίφ.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της Αουρανγκζέμπ στο Twitter, η επίσημη υπηρεσία του Tehreek-e-Insaf (PTI) του Χαν ανέφερε ότι ο αρχηγός του κόμματος είπε ότι τόσο αυτός όσο και ο Αλβί «θα ενεργήσουν σύμφωνα με το σύνταγμα και το νόμο».

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Χαν ότι κατέστησε αμφιλεγόμενο τον διορισμό του νέου αρχηγού του στρατού για να επωφεληθεί πολιτικά

Ο πρώην υπουργός Άμυνας και απόστρατος αξιωματικός του στρατού, Ασίφ Γιασίν Μαλίκ, είπε στο Al Jazeera ότι ο Μουνίρ έχει «άψογη φήμη» στον στρατό.

«Στον στρατό, η φήμη έχει μεγάλη σημασία και ο Ασίμ Μουνίρ εκτιμάται πολύ για τις ικανότητες και τις δυνατότητές του. Μέχρι στιγμής, η καριέρα του ήταν χωρίς καμία σκιά και νομίζω ότι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός αρχηγός», είπε, ελπίζοντας ότι η προεδρική έγκριση της υποψηφιότητας θα κυλήσει ομαλά.

Ο με έδρα το Ισλαμαμπάντ αναλυτής ασφαλείας, Μουχάμεντ Φαϊσάλ, είπε ότι ο νέος αρχηγός του στρατού θα αναλάβει τη διοίκηση σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κρίση.

«Ο νέος αρχηγός πρέπει να αντιμετωπίσει περίπλοκες πολιτικές, εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, με την οικονομική κρίση να είναι η πιο επείγουσα, όπως παραδέχτηκε ακόμη και ο απερχόμενος αρχηγός του στρατού», είπε στο Al Jazeera.

(Πηγή: Al Jazeera)