Διαδηλώσεις στο Ιράν: Τουλάχιστον 522 νεκροί, ανάμεσά τους 70 ανήλικοι

Διαδηλώσεις στο Ιράν: Τουλάχιστον  522 νεκροί, ανάμεσά τους 70 ανήλικοι – 20.000 συλλήψεις και 4 εκτελέσεις

Τουλάχιστον 522 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν 20.000 συνελήφθησαν και 4 εκτελέστηκαν. Αυτό αναφέρει – μεταξύ άλλων -έκθεση της ΜΚΟ HRANA σχετικά με τις διαδηλώσεις στο Ιράν. 

Η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) με έδρα στις ΗΠΑ διευκρίνισε ότι στους νεκρούς συγκαταλέγονται 70 ανήλικοι και 68 αστυνομικοί ή μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ιράν, σχεδόν 20.000 άνθρωποι συνελήφθησαν και 110 εξ αυτών αντιμετωπίζουν κατηγορίες οι οποίες επισύρουν τη θανατική ποινή δυνάμει του ισλαμικού νόμου, πρόσθεσε η HRANA (Human Rights Activists News Agency, «Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Επίσης, τέσσερις διαδηλωτές εκτελέστηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου στο Ιράν έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές κινητοποιήσεις σε πάνω από 160 πόλεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που εναντιώνονται στο θεοκρατικό καθεστώς.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα αναλυτικό απολογισμό των διαδηλώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζουν ταραχές υποκινούμενες από εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Δεν διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν τις εκθέσεις της HRANA.

Έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων ήταν ο θάνατος νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής. Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στην Ισλαμική Δημοκρατία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ