Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον- Κρίσιμη η ενισχυτική δόση

Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον- Κρίσιμη η ενισχυτική δόση

«Ενθαρρυντικά» χαρακτήρισε ο Άντονι Φάουτσι τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική σχετικά με τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, τονίζοντας ότι οι ενισχυτικές δόσεις προσφέρουν δυνητικά «σημαντικό βαθμό» προστασίας.

«Οι ενισχυτές δόσεις θα είναι πραγματικά κρίσιμες στο κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να χειριστούμε την κατάσταση», είπε. «Αν λάβεις την ενισχυτική δόση. . . αισθανόμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει κάποιος βαθμός και ίσως ένας σημαντικός βαθμός προστασίας έναντι της παραλλαγής Όμικρον εάν στην πραγματικότητα αρχίσει να κυριαρχεί με κυρίαρχο τρόπο σε αυτή τη χώρα».

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο υγείας των ΗΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τις πλήρεις συνέπειες του νέου στελέχους που εξαπλώνεται παγκοσμίως, ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αρχικά δεδομένα.

Η Όμικρον έχει σημάνει συναγερμό από την εμφάνισή της πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες στη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα. «Πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί προτού αποφασίσουμε ότι είναι λιγότερο σοβαρή ή ότι πραγματικά δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια συγκρίσιμη με την Δέλτα, αλλά μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι λίγο ενθαρρυντικές», είπε σε συνέντευξή του στο CNN. «Δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλος βαθμός σοβαρότητας», πρόσθεσε.

Η νέα παραλλαγή έχει πλέον ανιχνευθεί σε περίπου 40 χώρες και σε τουλάχιστον 15 πολιτείες των ΗΠΑ, και έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Το νέο στέλεχος έχει έναν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό γενετικών μεταλλάξεων που μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιο εύκολα μεταδοτικό και πιο πιθανό να παρακάμψει την προστασία που παρέχεται από εμβόλια ή τις προηγούμενες λοιμώξεις.

Μετά την αναγνώριση της νέας παραλλαγής, αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, επέβαλαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, προκαλώντας την έντονη επίπληξη από τον ΠΟΥ, ο οποίος σημείωσε ότι «επιβαρύνουν τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης».

Ο Φάουτσι σημείωσε ότι οι απαγορεύσεις επαναξιολογούνται «σε καθημερινή βάση» και ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να τις άρουν «μέσα σε ένα αρκετά εύλογο χρονικό διάστημα».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης πρόσθετα μέτρα την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση της παραλλαγής.

naftemporiki.gr