Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση F-16 στην Τουρκία

Του Πάνου Πουρναρά

Τη θέση του ότι δεν θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία επανέλαβε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει την επιθετική της στάση.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό mega και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» τονίζοντας ότι αυτή η διάθεσή του για μπλόκο στην πώληση των F-16 στην Τουρκία μπορεί να αλλάξει μόνο αν η τελευταία  εγκαταλείψει την επιθετική της στάση έναντι τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κύπρου, όσο και άλλες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι αντίθετες στα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ασφάλεια».

Μάλιστα, ο κ. Μενέντεζ επιτέθηκε προσωπικά στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας εξωφρενική τη ρητορική του,  αποδίδοντάς τη, μάλιστα, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι είναι λάθος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ΝΑΤΟ να τηρούν πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να ζητούν και από τους δύο να ρίξουν τους τόνους, καθώς μόνο η μία πλευρά επιτίθεται.

Σημειώνεται πάντως πως οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαμυνύει ότι δεν τίθεται θέμα επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, όπως ξεκαθάρισε  ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις, σε δηλώσεις του με αφορμή τον δεύτερο γύρο των συνομιλίων που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας για τα μαχητικά F-35 αφορούν τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων για το τέλος του προγράμματος στην Τουρκία.