Μια οικονομία που να μη βασίζεται αποκλειστικά στα διαμάντια επιδιώκει η Μποτσουάνα

Μια οικονομία που να μη βασίζεται αποκλειστικά στα διαμάντια επιδιώκει η Μποτσουάνα

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Μποτσουάνα, Μογκουέτσι Μασίσι περιέγραψε ένα πλάνο οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, στα πλαίσια του οποίου η εξόρυξη διαμαντιών θα παίζει μικρότερο ρόλο.

Ο Μασίσι ανέφερε πως η Μποτσουάνα καταβάλλει προσπάθειες να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας της από τα αδαμαντωρυχεία, παρότι οι πολύτιμοι λίθοι αποτελούν αυτή τη στιγμή τη βάση της.

Σύμφωνα με τον Μασίσι, όταν η Μποτσουάνα κατέκτησε την ανεξαρτησία της πριν από 56 χρόνια, ήταν μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, ωστόσο τώρα είναι μία χώρα με σαφώς καλύτερα εισοδήματα. Ο πρόεδρος της χώρας υποστήριξε πως αυτή η βελτίωση της οικονομίας τη αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην εξόρυξη διαμαντιών, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα του, προτίθεται να κινηθεί προς την προσέλκυση επενδύσεων σε διαφορετικούς τομείς.

Το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Μασίσι, μέτρα για την ισχυροποίηση του κράτους πρόνοιας και για τη συμπερίληψη ατόμων από ευάλωτες ομάδες και ατόμων με αναπηρία.

Σε σχέση με το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον Covid-19, ο Μασίσι ανέφερε ότι η Μποτσουάνα δεν μπόρεσε να φτάσει στο 70% εμβολιαστικής κάλυψης και επισήμανε την ανάγκη για περισσότερο ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια.