Ο ‘”εθνικός εισπράκτορας”, τα 9 δις και η “παρέα της Αγγλίας”

Της Σοφίας Γαλάνη

Πολλές είναι οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό στον δημόσιο διάλογο όσον αφορά τα χρέη των “κόκκινων δανείων”. Το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει φτάσει στο απροχώρητο, με τους περισσότερους δανειολήπτες να νοιώθουν απροστάτευτοι απέναντι στα funds και τους servicers, οι οποίοι διαχειρίζονται στην πλειονότητά τους τα δάνεια αυτού του τύπου.

Από την ώρα που ξεκίνησε το “ξήλωμα” του νόμου Κατσέλη και συνεπώς της προστασίας της α’ κατοικίας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, άρχισαν να αυξάνονται  και οι πλειστηριασμοί. Η κατάργηση του νόμου Κατσέλη ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης ΝΔ, αφού τον Ιούνιο του 2021 αντικαταστάθηκε από τον Πτωχευτικό Νόμο.

Πλέον τα “κόκκινα δάνεια”  έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη, αφού όπως προαναφέρθηκε, πλέον δεν είναι στη διαχείριση των τραπεζών, αλλά σε servicers και funds. Οι οποίοι μπορούν και δεν διστάζουν να προβαίνουν σε πράξεις κατάσχεσης περιουσιών.

Ωστόσο, οι συζητήσεις και οι αντιδράσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και το ποιοι συμμετέχουν σε αυτήν, δεν είναι καινούρια ιστορία. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποια τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες και γιατί έχουν τοποθετηθεί εκεί.

Η περίπτωση του Ανδρέα Πάτση είναι η τελευταία περίπτωση που αξίζει να αναφερθεί. Όμως και η περίπτωση του Ορέστη Τσακαλώτου, ξαδέλφου του υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη, η οποία εδώ και χρόνια θα λέγαμε είναι κάπως…”θολή”.

Δημοσιεύματα επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ τον αποκαλούσαν “ο εθνικός εισπράκτορας”, αφού είναι πρόεδρος της εταιρίας Qualco, η οποία ανέλαβε την εξόφληση των ανείσπρακτων λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το θέμα όμως δεν σταματά εκεί. Μέσω της θυγατρικής εταιρίας,  Qquant,  διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια τραπεζών. Τα δάνεια αυτά πωλούνται από τις τράπεζες στις εταιρίες αυτές με τίμημα από 6 έως 30 % της λογιστικής τους αξίας.

Ταυτόχρονα ο Ορέστης Τσακαλώτος, μέσω της Qualco, είναι μέτοχος κατά το ένα τρίτο της PQH,  της εταιρίας δηλαδή στην οποία ανατέθηκε η εκκαθάριση των 18 τραπεζών που έκλεισαν (αγροτική, ταχυδρομικό ταμιευτήριο, κλπ).  Η PQH συστάθηκε στις 21-3-2016. Στις 4-4-2016, δηλαδή 14 μέρες μετά της ανατέθηκε η εκκαθάριση των “φαληρισμένων” τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος, την όρισε Ειδικό Εκκαθαριστή για το σύνολο των υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων.

Έτσι, η ανώνυμη εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag, αντικαθιστά τους υφιστάμενους ειδικούς εκκαθαριστές και αναλαμβάνει τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων.

Ο Ειδικός Εκκαθαριστής έκτοτε διαχειρίζεται πλέον το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, που ανέρχεται σε περίπου 9 δισεκ. ευρώ και αφορά σχεδόν εξ ολοκλήρου μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Κατά τον ίδιο χρόνο,  υπουργός Οικονομικών ήταν ο ξάδερφος του Ορέστη, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στην ανάθεση της εκκαθάρισης προέβη η Τράπεζα της Ελλάδος, της οποίας προΐστατο ο Γιάννης Στουρνάρας.

Δημοσιεύματα έκαναν λόγο τότε για την “παρέα της Οξφόρδης” και το εάν και κατά πόσο η όλη αυτή διαδικασία είναι “διαφανής”. Αδιευκρίνιστα είναι επίσης τα κριτήρια με τα οποία επελέγει ο ξάδερφος του κ. Τσακαλώτου;

Υπήρξε κάποιος διαγωνισμός; Κι αν υπήρξε γιατί δεν έχει γίνει γνωστός με δημόσια ανάρτηση; Δεν διευκρινίστηκε επίσης ουδέποτε η αμοιβή της PQH για την εκκαθάριση των φαληρισμένων τραπεζών.

Πλην όμως,  εδώ και έξι χρόνια καμία απάντηση δεν έχει δοθεί από την εταιρεία ούτε από την ΤτΕ. Και μπορεί κάποιες δραστηριότητες να είναι σύννομες, το ερώτημα ωστόσο είναι εάν είναι και ηθικές…