Ποιο είναι το ακροδεξιό κόμμα «Αρκετά» που καλπάζει στην Πορτογαλία λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές

Ποιο είναι το ακροδεξιό κόμμα «Αρκετά» που καλπάζει στην Πορτογαλία λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές

Στην Πορτογαλία η ακροδεξιά μειώνει την απόσταση από τα κυρίαρχα κόμματα ενόψει των πρόωρων εκλογών της 10ης Μαρτίου σε αυτή τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα υποχρεώθηκε σε παραίτηση της 7ης Νοεμβρίου λόγω σκανδάλων κακοδιαχείρισης.

Το ακροδεξιό κόμμα Chega («Αρκετά») της Πορτογαλίας ανέβηκε στο 21% της πρόθεσης ψήφου σε νέα δημοσκόπηση για τις πρόωρες εκλογές στις 10 Μαρτίου, μειώνοντας τη διαφορά από τα κυρίαρχα κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς, τα ποσοστά στήριξης των οποίων παραμένουν στάσιμα.

Δημοσκόπηση της εταιρίας ISCTE-ICS για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού SIC TV και της εφημερίδας Expresso, έδειξε ότι το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) προηγείται με 29% αλλά έχει μικρές πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, καθώς το κοινοβούλιο θα ελέγχεται από πλειοψηφία της δεξιάς πτέρυγας.

Σε μικρή απόσταση ακολουθεί η Aliança Democratica (AD/Δημοκρατική Συμμαχία) – ένας συνασπισμός μεταξύ των κεντροδεξιών Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού CDS-PP – με ποσοστό 27%.

Το λαϊκιστικό κόμμα Chega, που υπόσχεται να πατάξει τη διαφθορά, κέρδισε έξι ποσοστιαίες μονάδες, ξεπερνώντας το όριο του 20% για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση.

Η αυξανόμενη στήριξη για το Chega αντικατοπτρίζει αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα εθνικιστικά και τα ακροδεξιά κόμματα «φλερτάρουν» τους ψηφοφόρους με εξαγγελίες για αυστηροποίηση των κανόνων μετανάστευσης και χαλάρωση των πολιτικών της ΕΕ για το Κλίμα.

Ακροδεξιά κόμματα, όπως ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αναμένεται να τα πάνε καλά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο αρχηγός του Chega, Αντρέ Βεντούρα δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι το κόμμα του θα ζητήσει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού της δεξιάς πτέρυγας με αντάλλαγμα στήριξη στο Κοινοβούλιο.

Όλα τα δεξιά κόμματα της Πορτογαλίας μαζί, συμπεριλαμβανομένης της Φιλελεύθερης Πρωτοβουλίας που είναι υπέρ των επιχειρήσεων και συγκεντρώνει ποσοστό στήριξης 3%, αντιστοιχούν στο 53% της πρόθεσης ψήφου.

Ωστόσο ο ηγέτης του PSD, Λουίς Μοντενέγκρο έχει στο παρελθόν αποκλείσει την περίπτωση συμφωνίας με την Chega, εντείνοντας την πολιτική αβεβαιότητα.

Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου λόγω έρευνας για τις φερόμενες ως παρατυπίες στον τρόπο που η κυβέρνησή του χειρίστηκε μεγάλα ‘πράσινα’ επενδυτικά έργα, οδηγώντας στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Κόστα αντικαταστάθηκε από τον 46χρονο πρώην υπουργό Υποδομών, Πέδρο Νούνο Σάντος στην αρχηγία του PS.

To άρθρο Ποιο είναι το ακροδεξιό κόμμα «Αρκετά» που καλπάζει στην Πορτογαλία λίγο πριν τις πρόωρες εκλογές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .